Yhdistyksellä on osakesalkku. Salkku koostui aiemmin perinteisistä suomalaisista osakkeista, kuten Wärtsilä tai Kone. Muutama vuosi sitten kaikki myytiin ja tilalle hankittiin pörssinoteerattuja indeksiosuusrahastoja hajautettuna maailmanlaajuisesti. Miksi?
Vain joka kuudes aktiivinen sijoitusrahasto voittaa indeksin – ”heikko menestys on silmiinpistävää”
Yksi syy on se, että osakevarallisuus haluttiin kasvuosuuksiksi. Se tarkoittaa sitä, että sieltä ei makseta ulos osinkoja vuosittain, vaan sijoituspaperi sijoittaa osingot uudelleen omien sääntöjensä mukaisesti. Toinen syy oli se, että vaikka yhdistyksellä oli ollut hyvääkin tuuria osakkeiden valinnassa, niin toisinkin olisi voinut käydä. Valitsemalla eri indekseihin, kuten S&P500, perustuvia vähäkuluisia indeksirahastoja, saadaan pitkässä juoksussa markkinoiden keskituotto. Ei voiteta eikä hävitä. Yhdistys on yleishyödyllinen eikä maksa veroa voitoistaan, joten ainoat kulut myynneissä tai ostoissa ovat vain kaupankäyntikulut.
Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ei ole osakekauppa tai liiketoiminnan tekeminen. Vaikka näistä asioista nyt on kirjoiteltua viime aikoina, niin kyllä niiden parissa on yhdistyksen hallitus paininut vuosikaudet. Juuri nyt ollaan etsimässä sijoitusasuntoa, josta viime jutussa höpisinkin. Tällä hetkellä kiikarissa on korkeintaan muutamia vuosia vanha kohde, jossa ei olisi remontteja näköpiirissä aivan heti. Toivotaan, että vuokralaisetkin ovat pitkäaikaisia. Kaiken tämän sijoitustoiminnan tarkoitus on tuottaa varoja, joilla katetaan toiminnasta syntyvää alijäämää. Ilman sijoitustoiminnan tuottoja yhdistyksen toiminta olisi merkittävästi pienimuotoisempaa. Yksiö onkin löytynyt ja kaupat tehtiin 28.3. Asunto sijaitsee lähellä Koivukylää Vantaalla.
Elämä olisi toki paljon yksinkertaisempaa ilman kaikkea taloudellista “taakkaa”. Vaikka laki ei sitä velvoittaisi, yhdistyksen säännöt velvoittavat yhdistystä teettämään tilintarkastuksen. Siitäkin syystä kirjanpito ja muu hallinto tulee järjestää asianmukaisesti, eikä asioissa voi kovin oikoa. Omaisuuden hoito vaatii työtä. Vuokralaisiin pitää olla yhteydessä. Seurata markkinaa ja asioita. Vastuuta on, mutta toisaalta se tekee asioiden tekemisen mielekkääksi.
Rahalla voi helpottaa monin tavoin yhdistystoimijan työtä. Hiljattain luin Twitteristä eräästä yhdistyksestä, joka asennutti oveen sähkölukon kulkua helpottamaan. Helkyssäkin me koitamme tehdä sen, minkä voimme: matkakulut korvataan, työvälineitä hankitaan ja on hankittu. Ymmärrän toki menneet ajat, kun oltiin nuukia ja vapaaehtoistoimintaan käytettiin paljon enemmän omia taloudellisia resursseja. Ilman tarkan markan toimintaa hedelmät olisivat kuivempia tänä päivänä. Kiitos siis kaikille yhdistyksen aktiiveille vuosikymmenten aikana.
Tilinpäätös valmistunut
Meidän nykyinen tilintarkastaja on antanut aina tilintarkastusmuistion, jossa on ollut vaadittuja kysymyksiä ja sitten muuten vain kysymyksiä. Ne voivat tuntua ensikuulemalta ahdistavalta, mutta oikeasti ne ohjaavat meidän hallintoa vuosi vuodelta oikeampaan suuntaan ja ovat siis avuksi. Esimerkiksi, yhdistyksen tapa on ollut kirjata vuokravakuudet pitkäaikaisiin velkoihin, ja sille on ollut ihan hyvät perustelut. Mutta yleisesti ne kuulemma kirjataan lyhytaikaiseksi. No, se on yksi pikku muistiotosite ja summa hyppää laarista toiseen.
Saimme viime vuonna STEAlta 170 000 euroa avustusta. Kun summa ylittää sata tuhatta tilikautta kohti, niin tilintarkastajan täytyy tehdä erikoistarkastus koskien STEA-avustusta.
Molemmat tarkastukset saatiin maaliin yhteistyöllä. Tämä oli toinen kerta, kun olin itse vastuussa tilintarkastajille näistä asioista. Ei jännittänyt ollenkaan yhtä paljon, kuin vuosi sitten.
AV-järjestelmä edistyy
Helkyn eri medioissa olen puhunut tästä tulevasta AV-systeemistä jonkun mielestä varmaan jo kyllästymiseen asti. Järjestelmän kilpailutuksen lopputuloksena ei tullut yhtään tarjousta, joka olisi kunnolla vastannut tarjouspyyntöön. Tarjouksia kuitenkin saatiin kolme, ja yhden tarjoajan kanssa aletaan viilaamaan sellaista järjestelmää, joka palvelisi meitä mahdollisimman paljon. Aiheesta ei vielä kovin paljon ole muuta kerrottavaa. Kun neuvottelu on käyty järjestelmästä ja hinnasta, pyydetään STEAsta hyväksyntä ja sen jälkeen päästään rakentamaan maailman parasta av-systeemiä kuulovammaisille. Toivon mukaan tänä vuonna jo 🙂 Tunnelissa näkyy valoa jo, mikä on aika helpottavaa.
Muita juttuja
Puhis jää nyt melkein kahden viikon lomalle. Nähdään 11.4. kevätkokouksessa, ketkä sinne paikalle pääsette. Siellä päätetään mm. uusista kunniajäsenistä.