Puhiksen pöhinöitä – sijoituskohteita etsimässä

Puhiksen höpinätpöhinät on Helkyn puhiksen, Ville Myllymäen, ajatuksen virtaa. Jokaisella on aina joku intressi, miksi on mukana tämän tai tuon organisaation hallituksessa. Niin minullakin. Siinä kesti vain lähes kymmenen vuotta, ennenkuin se alkoi paremmin kirkastua.

Raha – maailman vanhin keksintö

Olen saanut kuulla lukemattomia kertoja siitä, miksi jaksan puhua aina rahasta. Voisiko siitä puhua vähemmän, voisiko puhua jostain kiinnostavammasta. Minut henkilökohtaisesti tuntevat saattavat ihmetellä, minä kun en rahasta henkilökohtaisessa elämässä juuri perusta.

Tavalla ja toisella raha on yhdistyksen keskeisimpiä asioita. Meillä on kertynyt omaisuutta jonkin verran, josta täytyy pitää huolta. Se on, jos nyt ei kuitenkaan tärkein, niin tärkeimpiä tehtäviä. Ja työllistää joskus aika tavalla. Antaa taloudellisia resursseja toteuttaa monenlaisia asioita, mutta vastaavasti tuo stressiä ja murhetta. Esimerkiksi nyt, kun pitäisi keksiä joku sijoituskohde. Yhdistyksen tarkoitus rahan ympärillä pyöriminen ei toisaalta kuitenkaan ole, eikä toivottavasti tule ikinä olemaan. Tarkoituksensa toteuttamiseksi näyttää siltä, että jokunen tanssiaskel joudutaan kuitenkin ottamaan. Samassa asemassa lienevät kaikki (yleishyödylliset yhteisöt), joille on vuosien saatossa kertynyt viivan alle muutakin kuin kohinaa.

Myyntivoitot verottomia

Helmikuussa myytiin V linjan sijoitusyksiö. Asunnosta ei saatu ihan sitä, mitä siitä lähdettiin hakemaan, mutta toisaalta asunnon kunnon heikkous ei ollut myyntipäätöksen hetkellä tiedossa. Siellähän oli kosteutta levinnyt kylpyhuoneesta eteisen lattian alle ja kylpyhuoneen ja eteisen välinen seinä oli myös märkä. Luultavasti kylppäriremontti on tehty 15 vuotta sitten ns. päin prinkkalaa, ja lopputulos paljastui vasta nyt. No, vuosituhannen alussa keskustan asuntojen hinnat olivat vähän toista. Tänä aikana hinnat ovat karkeasti tuplaantuneet. Se on hyvä – ja huono. Hyvä se on siitä, että myyntivoittoa tulee yhtä paljon kuin oli hankintahinta. Yleishyödyllisenä yhteisönä emme maksa voitoista veroja. Huono se on siitä, että keskustan yksiöiden tuottoprosentti jää tänä päivänä n. 3,5% tienoille, mikä on aika vähän.

Taloustoimikunta is back!

Syyskokouksessa loihen riemuitsemaan, että taloustoimikunta on elvytetty taas henkiin funtsimaan talousasioita. Vaan ei se jengi nykyistä asuntomarkkinaa muuksi muuta. Jos aikoo saada >5% tuottoprosenttia, niin on katsottava aika kauas Helsingin keskustasta. Nyt onkin valinnan paikka: helpompi matala tuotto, vai kenties hankalampi korkeampi tuotto. Kukaan ei voi etukäteen tietää, mitä tulee käymään. Se voidaan todeta, että yhdistyksen aiemmat asuntokaupat ovat päättyneet hyvin.

Miten niin hyvin? Kuusitieltä ostettiin v. 2010 yksiö vajaa 119 000 eurolla. Kun se myytiin vuonna 2016, siitä saatiin melkein 150 000 euroa. Viidennen linjan asunnon hinta yli tuplaantui 15 vuodessa, mutta kosteusvauriot pudottivat hintaa myyntivaiheessa.  Samoin on käynyt osalle yhdistyksen omistamista osakkeista. Parhaimmillaan osakkeiden arvo on pitoaikana yli 20-kertaistunut. Ja huonoimmillaan… No niistähän ei puhuta!

Minne sijoitettaisiin?

Yhdistyksellä on tätä kirjoittaessa tilillä rahaa reilu pari sataa tuhatta. Hallitus päätti maaliskuun kokouksessa, että sijoittamme enintään 180 000 euroa sijoitusasuntoon. Vaan suurin kysymys on se, että mistä ja mikä asunto rahoilla hankitaan, jotta saadaan nykymarkkinalla paras tuotto. Jälkeenpäin on aina helppo todeta, että hyvin meni. Niin kuin on mennyt. Vaan nyt voi käydä niin, että tehtiin mitä vain, niin takeita asunnon arvonnousulle ei ole, kuten on noussut tähän asti. Ainoa tae on vuokratuotot. Hyvä asuntosijoitustuotto olisi 8%, kohtalainen 5% ja sen alle huono. Juuri myydyn V linjan yksiön vuokratuotto olisi ollut n. 3,5%, jos asunto olisi ollut kunnossa. Ei siitä sijoittajat olleet kiinnostuneita, vaan yksityiselle meni asuinkäyttöön. Kiinnostus noin muutenkin oli aika vähäistä, koska kosteusvauriot olivat niin mittavia. Onneksi päästiin eroon. Nykyisessä Albertinkadun yksiössä (hankittu v. 2010) tuottoprosentti on n. 4,5%. Vaan ei ole välttämättä ole. Viime vuoden lopussa maksoimme pihakansiremontista lähes 3000 euroa, mikä on n. puolet vuosituotosta. Erinäiset remontit taloyhtiössä voivatkin heikentää tuottoja merkittävästi. Remontit ovat toki tarpeellisia yhtiön kunnossapidon kannalta. Hyvin hoidettu yhtiö on hyvä yhtiö.

Motivaatio

Syitä olla mukana hallituksessa on monenlaisia. Itselläni yksi syy olla hallituksessa nykyään on nämä talousasiat. Mukaan tullessani en ymmärtänyt niistä juuri mitään, mutta kymmenessä vuodessa oppii monenlaista. Kiitos kaikille opettajille. Ilman teitä olisi paljon heikompi oppi ollut. On näitä syitä muitakin. En minä tullessani tiennyt tulevaa, enkä sitä, miten omat kiinnostuksen kohteet kohtaavat yhdistyksen kanssa. Tuskin sitä kukaan voi etukäteen kovinkaan ennustaa. Vasta tekemällä ne asiat suttaantuvat.

Tässä yhdistyksessä olenkin saanut toteuttaa itseäni monella tavalla. Voisi sanoa, että kaiken mitä olen halunnut tehdä, olen saanut tehdä. Työtä ja aikaa se on monessa kohtaa vaatinut, ja en suinkaan ole kaikkea yhdistyksen asioita yksin tehnyt. On vain melkein aina niin, että jos haluat jotain saada aikaiseksi, se on tehtävä itse. Ei ole mitään työrukkasta tai toimihenkilöitä, joille asioita nakittaa. Itse olet itsesi motivaattori ja tekijä.

Seuraavassa jutussa ajattelin mahdollisesti paneutua siihen, miksi seuraavan vuoden talousarvio ei päättyne nollaan. Syitä on ainakin kaksi: poistot ja nykyiset arvopaperisijoitukset, joista ei tule vuosittain osinkotuottoja tilille.