Puhiksen pöhinöitä – mielekkyyttä hakemassa

Motivaatio ajaa eteenpäin

Kaikessa aatteellisessa toiminnassa vapaaehtoistyö on keskiössä. Toimintaa tukee toki toimijasta riippuen enemmän tai vähemmän suuri joukko palkallisia työntekijöitä, mutta toiminnan voima löytyy vapaaehtoisista.

Aatteen paloa voi löytää monenlaisesta, ja itse olen löytänyt sen vammaisjärjestöistä. Matkan varrella olen vaikuttanut lastensuojelu- ja ylioppilaskuntayhdistyksessä. Uusin luottamustehtäväni on toimia myös Helkyä vuosien varrella tukeneesta Kuulon Tuki ry:stä, jonka rahastonhoitajana saan opetella pienen yhdistyksen kirjanpitoa. Koska palkkiot eivät ole työn motivaattoreina, pitää sitä löytää muusta. Uusien asioiden opettelu ja tehtävien vaihtelu tietyin välein pitää mielen virkeänä ja kohottaa motivaatiota. Onneksi löytyy myös niitä, joilla asia menee juuri päinvastoin, ja näin tasapainottavat tilannetta.

AV* – joko se on valmis?

Oi, se on! Pientä viilausta tässä vielä tehdään, mutta näillä näppäimillä systeemi on siinä kunnossa, että voidaan maksaa viimeinen maksuerä. Syyskokouksessa sitä saadaan ihastella ja lisää kokemuksia jatkokehittelyyn. Tämmöistä ei ole missään, ja olenkin ylpeä siitä, että Helky voi olla esteettömyysasioissa tekniikan hyödyntämisen suunnannäyttäjänä.

*kirjoitustulkkaus-mikrofoni-esitystekniikka; AV=Audiovisuaalinen

Missä uudet toimijat luuraavat?

Toiminta ei pyöri itsestään. Tarvitaan uusia aktiiveja, jotka omalla panoksellaan kehittävät yhdistystä eteenpäin ja hoitavat kaikenlaisia juoksevia asioita. Byrokratian hoito on joskus vähän – noh – byrokraattista, mutta ilman sitä rattaat lakkaavat pyörimästä. Jonkun on haettava avustuksia, hoidettava taloutta ja sijoituksia, maksettava laskut, tiedottaa sekä tehdä juttuja nettiin ja lehteen.

Tässä samassa liemessä ovat monet muutkin yhdistykset. Yhdistystoiminta ei enää samalla tavalla kiinnosta, ja se asettaakin suuria haasteita niille toimijoille, jotka ovat jääneet viimeiseksi laivaa ohjastamaan. Helkyn hallituksen jäsenistä äänestettiin viimeksi keväällä 2010. Silloin halukkaita hallitukseen oli enemmän, kuin paikkoja vapaana. Nyt todellinen huoli on se, että saadaanko puheenjohtajan lisäksi edes neljää hallitusjäsentä, mikä on sääntöjen mukainen minimikokoonpano.

Uusia tuulia kohti

Olen reilu 10 vuoden aikana ehtinyt tehdä yhdistyksessä kaikenlaista sen ohella, että olen ollut hallituksen sihteeri, rahastonhoitaja ja nyt toista vuotta puheenjohtajana. Olen miettinyt tätä asiaa pitkään, ja päättänyt, että minun on aika luopua Helkyn hallituksesta. Syitä on monia, mutta yksi päällimmäisistä on se, että huomaan kyllästyneisyyttä omassa mielessäni. Kyllästynyt mieli ei jaksa enää innostua ja se hakee tietä sieltä, missä aita on matalin. Olen antanut Helkylle hyvin paljon kuluneina kymmenenä vuotena, viimeisimpänä ponnistuksena Helkyn muutto remontteineen. Ollaan jo jokin aika siirrytty sen rajan yli, jossa se ottaa enemmän kuin antaa.

Helkyssä on mielekkäitä tehtäviä, joita voisin hyvinkin hoitaa jatkossakin. Sellaisia, joissa minulla on kehitettävää ja annettavaa. Ja toki neuvon, jos joku apua sattuu kysymään.

Olen käytettävissä hallitukseen ja sen puheenjohtajaksi vielä vuodeksi 2021. Sen jälkeen on aika pitää taukoa ja tehdä sijaa uusille toimijoille. Odotan suuresti sitä intoa, mitä uudet toimijat tulevat tuomaan toimintaan. Toivon, että näiden vuosien aikana antamani panostus on ollut ja tulee olemaan hyödyksi tulevilla toimijoilla.

Vielä kuitenkin on ensi vuosi töitä jäljellä. STEA-selvitykset ovat tekemättä ja remontin saattaminen loppuun. Olen sitoutunut hoitamaan keskeneräiset hommat loppuun. Pyrin kuitenkin välttämään uusien projektien aloittamista, etteivät jäisi suotta kesken.

Kirjoitti: Ville Myllymäki